Vyšehradský patentový inštitút umožní startupom dostať sa do sveta

13.06.2015 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) - Vyšehradský patentový inštitút (VPI) slovenským startupom umožní ľahšie sa dostať do sveta. "Pokiaľ ide o patenty na technické riešenia, ktoré startupy budú mať, jednoznačne je toto cesta, ako sa dostať do sveta za lepších podmienok a lacnejšie," uviedol pre TASR predseda Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR Ľuboš Knoth na margo VPI.

Vyšehradský patentový inštitút je podľa jeho slov prvým konkrétnym krokom k podpore inovácií na Slovensku. Dohoda o VPI bola podpísaná v Bratislave 26. februára 2015 a tento týždeň sa ňou zaoberal Výbor Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti.

"Dohoda o Vyšehradskom patentovom inštitúte znamená rozšírenie možnosti medzinárodnej patentovej ochrany, hlavne v rámci krajín V4, ale taktiež do iných krajín strednej a východnej Európy," priblížil Knoth.

Pre slovenského prihlasovateľa patentu môže podľa jeho slov VPI znamenať výhody v tom, že bude platiť menšie poplatky, ako v súčasnosti platí, napríklad pri požiadaní o ochranu patentu pomocou zmluvy o patentovej spolupráci v Ženeve v Svetovej organizácii duševného vlastníctva. "Ak prihlasovateľ požiada o patentovú ochranu prostredníctvo VPI, budú jeho náklady o približne 40 % nižšie, ako sú v Ženeve," spresnil.

Informoval zároveň, že prihlasovateľ patentu môže komunikovať pri vypisovaní prihlášky, pri konzultáciách, v slovenskom jazyku. Prihláška bude však už musieť byť v anglickom jazyku. Prijatie VPI podľa neho posúva úroveň práce slovenského ÚPV výrazne vyššie. "ÚPV sa tak môže zaradiť medzi iba 18 podobných úradov vo svete," dodal Knoth.
 

Vyberte región